piątek, 21 sierpnia 2015

Amore Pomidore.

W kolejnej, wakacyjnej odsłonie potraw prostych i smacznych, prezentuję kilka wariacji na temat pomidorów, które osobiście uwielbiam.

W mojej miejscowości, która słynie z plantacji pysznych pomidorów, sierpień to miesiąc zbiorów pomidorów polowych, za którymi przepadam i czekam na nie cały, okrągły rok. Dlatego teraz jest czas na moje szaleństwo z pomidorami, ich przyrządzaniem i urozmaicaniem.

Pomidor ze śmietaną, czy w moim przypadku z jogurtem naturalnym to podstawa. Jadam codziennie na śniadanie i kolację. 

Przygotowanie:

sparzyć dwa pomidorki średniej wielkości, obrać ze skórki, pokroić w taki sposób, aby cały sok z pomidora również znalazł się w miseczce, przyprawić solą i zalać zimną śmietana lub jogurtem naturalnym, wymieszać i zajadać. Zagryzamy świeżym pieczywem bułeczką lub bagietką.

Jeśli jednak pragniecie więcej wyzwań z pomidorem w roli głównej, to przedstawiam Wam dwie propozycje, które również w sierpniu namiętnie serwuję.

Amore Pomidore - odsłona 1




Składniki dla 2 osób:

3 pomidory
3 jajka
1 ząbek czosnku
30 g tuńczyka w oleju
2 szt oliwek

Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy nad rozgrzaną patelnią. Dusimy kilka minut do momentu, aż pomidory zmiękną i zmienią się w papkę, dorzucamy cienko pokrojony czosnek. 



Dusimy kilka minut i dodajemy tuńczyka oraz wbijamy jajka jak na jajecznicę. Podsmażamy kilka minut aż całość na patelni zgęstnieje i zetną się jajka.



Wykładamy na talerz i posypujemy pokrojoną oliwką. Jeśli nie lubicie oliwek można posypać pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Można oczywiście pominąć tuńczyka, wtedy to danie będzie łagodniejsze w smaku i bardziej zbliżone do klasycznej jajecznicy na pomidorach, którą wiele z Was zna. Jem to danie bez pieczywa, ponieważ dla mnie jest wystarczająco syte i pożywne, jednak gdy są w domku prawdziwe głodomorki, które nie wyobrażają sobie śniadania, II śniadania czy kolacji bez pieczywa, można zagryzać do tego chlebek, lub w wersji obiadowej ugotować do tego makaron.

Amore Pomidore - odsłona 2



Składniki dla 2 osób:

3 pomidory
1 kiełbasa
1 ząbek czosnku lub mała cebulka
200 g makaronu rurki lub świderki

Szklimy cebulkę lub czosnek na patelni, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy wszystko razem. Czosnek krótko, ponieważ zbyt długo podsmażany staje się gorzki. Sparzone, obrane ze skórki pomidorki kroimy nad patelnią i dusimy kilka minut na patelni razem z kiełbasą, tak aby nadmiar wody odparował. Jeśli pomidory były mocno soczyste można dodać odrobinę mąki, aby zagęścić sos. Doprawiamy solą, pieprzem. 

Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy serem.

Jeśli lubicie pieczarki, można do tego dania śmiało je dodać, lub jeśli nie przepadacie za mięsem to zamiast kiełbasy mogą być tylko pieczarki. Oczywiście, gdy w lodówce zalega Wam natka pietruszki lub szczypiorek również można posypać całość odrobiną dobrego zielonego, co oczywiście polecam.

I to wszystko. Szybko, prosto i smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz