wtorek, 11 sierpnia 2015

Atak rurek

Nadeszła odpowiednia chwila, aby zaprezentować kolejny, prosty i smaczny przepis na wakacyjne jedzonko. Gdy jest tak gorąco jak dzisiaj, można pozwolić sobie na tak zwany "zimny obiad" lub zjeść to danie na kolację. Oczywiście cały czas przyświeca mi myśl, aby prezentowane potrawy były szybkie w przygotowaniu i ze składników ogólnie dostępnych. 
Nie trzymam dłużej w niepewności, dzisiaj:

Rurki atakują.




składniki:

makaron rurki - 300 g
tuńczyk w oleju - 100 g (można dodać również tuńczyka w sosie własnym)
kukurydza konserwowa - 100 g
ogórek konserwowy - 2 szt.
musztarda - 1 łyżka
majonez - 2 łyżki
sól i pieprz

Gotujemy makaron i po ugotowaniu hartujemy i odcedzamy. Wsypujemy ugotowany makaron do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki czyli tuńczyk, kukurydza, pokrojony w plasterki ogórek. 

Dodajemy musztardę, majonez, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli dodajecie tuńczyka w sosie własnym można dodać więcej majonezu, żeby sałatka nie była zbyt sucha). Dodaję do sałatki tylko dwa ogórki, żeby smak nie był zbyt "konserwowy", ale oczywiście można sałatkę zagryzać ogórkiem, tak jak to robi mój pierworodny, ponieważ bardzo lubi ogórki konserwowe.

Jemy od razu w temperaturze pokojowej lub wkładamy na pół godzinki do lodówki i jemy lekko schłodzone. Syte, szybkie, smaczne i co najważniejsze znika prędko po kilku dokładkach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz