wtorek, 28 lipca 2015

Sałatkowe szaleństwo.

Dzisiaj kolejna porcja przepisów. Trzy pomysły na trzy sałatki warzywne, które osobiście uwielbiam i mogłabym jeść codziennie.

Mogą być przekąszane na kolację lub na śniadanko, lecz gdy dołożymy do nich kawałek rybki lub kurczaka stworzą dobre, pożywne i lekkie danie na lunch lub obiad.

Sałatka grecka na polskich warunkach.




składniki: 
(podana ilość dla 4 osób)

pomidory - 4 sztuki
ogórek szklarniowy - 1 szt.
sałata lodowa - 6 liści
połowa cebuli
ser feta - 170 g
oliwki - ilość jaką lubicie

Należy pokroić wszystkie warzywa w większą kostkę, sałatę porwać na kawałki, dorzucić oliwki i na końcu ser feta.

Następnie zabieram się do przygotowania sosu do sałatki.

2 łyżki wody,
1 łyżka oliwy z oliwek,
pół cytryny

Wyciskam połówkę cytryny do kubka (jeśli wpadną pestki do środka, należy je wyciągnąć), dolewam wodę, oliwę i doprawiam solą, szczyptą bazylii i ziół prowansalskich. Całość wymieszać i wlać do sałatki.

Wymieszać delikatnie całość sałatkę z sosem i danie gotowe.

Druga propozycja  to:

Tuńczyk po wiejsku.




składniki: 
(podana ilość dla 4 osób)

pomidory - 4 sztuki
ogórek szklarniowy - 1 szt.
sałata lodowa - 6 liści
połowa cebuli lub pora
rzodkiewka - 3 szt.
tuńczyk w oleju - 100 g
natka od pietruszki - posypać do smaku.

Kroję warzywa w większą kostkę, sałatę rwę, dodaję tuńczyka i natkę, Wybieram do tej sałatki tuńczyka w oleju, więc nie przygotowuję już sosu do sałatki na bazie oliwy a doprawiam jedynie solą, pieprzem i skrapiam odrobiną cytryny. Następnie mieszam całość i danie jest już gotowe do podania na talerz.

Trzecia propozycja to:

Po prostu Mozzarella.





składniki dla 1 osoby:

pomidor - 1 szt.
ogórek gruntowy - 3 szt.
oliwki
ser mozzarella - 100 g
cebula i szczypiorek do posypania, do smaku.

Ogórka gruntowego obieram ze skórki, i kroję na plasterki, pomidor również kroimy w plastry i ser, Układam na przemian ser i mozzarellę, ogórki po bokach. posypuję całość oliwkami, cebulką i szczypiorkiem. Doprawiam solą, bazylią i polewam łyżeczką oliwy z oliwek. Wsjo.

Jeśli lubicie sałatkę przegryźć czymś zbożowym to można przygotować do tych warzyw bagietkę z masełkiem czosnkowym i podgrzać w piekarniku około 5 minut w 150 stopniach.

Szybko, prosto i smacznie.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz